Speltips för återstoden av Allsvenskan 2019

juli 30, 2019 Speltips
Allsvenskan logga

Halva serien är spelad i Allsvenskan och det har blivit dags att summera våren 2019. Favoriten till seriesegern Malmö FF leder serien med fyra poäng före fjolårets mästare AIK – trots att ”di blåe” haft en skadedrabbad vår där spelet inte alltid har stämt. Bakom duon jagar Djurgården som med sex poäng till serieledning inte gett upp hoppet om ett SM-guld till Kaknäs. I botten är det en kvintett klubbar som slåss om överlevnad och ett säkrat kontrakt för spel nästa år – ett år som beskrivits som det viktigaste i svensk klubblagshistoria. Det är då pengarna från det nya sponsorkontraktet med Unibet samt licenspengarna från det nya TV-avtalet kommer. Pengar som kämpande svenska klubbar i ekonomiskt trubbel behöver.

Guldjagande Malmö håller för trycket

Efter en tredjeplats i fjol har målet inför säsongen 2019 varit glasklart. Fansen, klubben och staden kräver SM-guld och efter 16 omgångar ser det bra ut. Efter endast en poäng på två inledande matcherna har MFF inte förlorat på 14 omgångar och avverkat majoriteten av de tuffaste bortamatcherna mot guldjagande konkurrenter utan att förlora. Av topp 5 återstår bara BK Häcken på bortaplan efter att laget ordnat poäng mot AIK, Djurgården, IFK Norrköping och IFK Göteborg.

Storstädernas säsong

2019 har hittills varit storstädernas år. Efter serieledande MFF är det lag från Stockholm och Göteborg på plats 2-6. AIK och Djurgården är de som jagar om guldet medan Häcken och IFK Göteborg är med och slåss om Europaplatserna. Den sistnämnda är en av de stora överraskningarna i årets allsvenska. Laget var dödsdömt på förhand av de flesta experter, konkurrenter och media. Till exempel tippade Aftonbladets Robert Laul att IFK Göteborg skulle komma sist. ”Änglarna” har motvisat alla och istället för en bottenstrid kan laget mycket väl kvalificera sig för Europa League – även om konkurrensen är benhård.

Årets negativa överraskningar

Ett lag som på förhand var tippade att slåss om guldet är IFK Norrköping. Det kan fansen på Östgötaporten nog glömma med 11 poäng från serieledning och en sjundeplats i tabellen. ”Peking” har sedvanligt spelat bra mot storlagen men har förvånansvärt svårt mot lag bakom sig i tabellen. Förlust hemma mot Sirius och borta mot Östersund de senaste omgångarna gör att den imponerande vinsten mot AIK på Friends Arena inte blir mycket värd. Norrköping ska vara glada om man når Europaspel nästa år.
I de småländska skogarna mullras det ordentligt. Kalmar FF är inte där de vill vara efter halva serien. När Falkenberg och AFC Eskilstuna helt plötsligt börjat vinna är det endast två poäng till kval och nedflyttning. Bakom är endast Sundsvall, AFC och Falkenberg på 11 poäng meda Kalmar har 13 poäng. Defensivt har det sett okej ut, laget har 18 insläppta mål och det är bara topp 5 som har färre. Däremot har offensiven inte alls imponerat med 11 mål framåt på 15 matcher. Blir Magnus Pehrsson den andre tränaren att gå efter Helsingborgs Peo Ljung?
Helsingborg var nära en nedflyttningsstrid men efter att Henrik Larsson komit in har laget tagit sju poäng på tre matcher och lämnat botten. Nu har laget hamnat i ingemandsland där Örebro, Sirius, Elfsborg och Östersund också ligger. Elfsborgs säsong har varit en stor besvikelse efter den lovande starten. Tränare Jimmy Thelin kan mycket väl också hänga löst. Det säger oddsen i alla fall.

Vinnare allsvenskan – Oddds hämtade från Bethard

Som oddsen visar blir det med största sannolikhet MFF som vinner guldet. De har den bredaste truppen, mest spets och ett lag byggt för spel i såväl Europa som Sverige. Djurgården och AIK hade möjligheten att vinna mot Malmö på hemmaplan nyligen, men tog inte chansen. MFF har ett gynnsamt schema andra halvan av serien och kommer troligen lyfta Lennart Johanssons pokal 2019.

Undertecknad tror att AIK hamnar tvåa medan ärkerivalen Djurgården blir trea. AIK ska spela Champions League-kval vilket gör att det blir tufft att komma ikapp MFF. Fjärdeplatsen tar Hammarby eller BK Häcken.  

Näste tränare att få sparken – Odds hämtade från Betsson

Att Jimmy Thelin och Magnus Pehrsson är favoriter att bli sparkade förvånar inte. Såväl Elfsborg och Kalmar har ett material som det ska gå att få ut betydligt mer av jämfört med vad tabellen visar. Att Axel Kjäll skulle få lämna Örebro känns inte lika troligt. AFC och Falkenberg har börjat komma igång och därför kommer tränarna nog få chansen att försöka klara ett nytt kontrakt åt sina klubbar.

Kampen mellan städerna

Avslutningen på allsvenskan blir intressant då alla parametrar för en spännande höst finns där. En guldstrid mellan Malmö FF samt AIK och Djurgården Stockholm, en Europa-duell mellan lag från Göteborg och Stockholm och en bottenstrid som ser jämnare ut än på länge. När lag från Sveriges tre största städer slåss om de mest ädla placeringarna brukar det bli stort intresse och en härlig hype.