Spela ansvarsfullt

Precis som dig älskar vi gaming. Och varför inte? Det är ju roligt. Tyvärr övergår det ibland från en hobby till ett mörkt moln som förföljer. Och för oss som själva är spelare, gör det extra ont. Särskilt när det rör sig om en minderårig. För du vet väl om att våra spel bara är tillåtna från åldern 18 år och uppåt? Oavsett om du befinner dig i riskzonen eller inte alls blir påverkad, är det alltid bra att följa våra tips för ett ansvarsfullt spelande.

Tre grundregler

Spela aldrig för pengar du inte kan förlora. Många gör misstaget att spela för pengar de inte har råd att förlora i hopp om att det skall växa. Ibland händer det, men det är ingen garanti.
Sätt pengarna i relation till fysiska föremål och jämför. Satsar du din nästa måltid? Fråga dig själv ifall du hade satsat pengar om de låg framför näsan på dig – vilket det faktiskt gör.
 
Spela enbart när du har roligt och aldrig för att vinna tillbaka gamla förluster.

Såhär vet du ifall du är i riskzonen

Om du anar att du har problem med ditt spelande, är det bra att känna igen olika riskbeteenden för att eventuellt hindra olyckan innan den är framme. Känner du igen dig?
Du lånar pengar för att vinna tillbaka gamla förluster eller finansiera din hobby. Återigen, spela aldrig för pengar du inte har råd att förlora.
Hela ditt liv börjar kretsa kring spel. Du vill inte längre göra något annat än att spela och varje beslut du tar är alltid baserat på hur du snabbast kan få spela igen. Kanske ignorerar du kompisen, partnern eller föräldrarnas inviter.
Du förnekar ditt spelade för alla i din närhet. Inklusive dig själv. När någon frågar vad du gör på fritiden, fyller du i med lögner och förhöjer insatser som kanske aldrig hänt eller i minimal utsträckning – som att exempelvis träna.

Såhär återfår du kontrollen

Sätt en budget för en tidsperiod på hur mycket du faktiskt har råd att spela för och framförallt har råd att förlora. När du har nått gränsen får du invänta nästa period innan du kan spela igen.
Pausa eller stäng av ditt konto när du känner att kontrollen håller på att försvinna. Välj en period och se hur du mår efter, kanske behöver du vänta ytterligare? En grundregel är att aldrig spela när du saknar kontroll.
Fungerar inte ovanstående, rekommenderar vi att du stänger av ditt konto ett tag. Du kan pausa ditt konto över 6 månader och framåt. Med tjänsten stängs du ute från marknadsföring efter 48 timmar, vilket håller i sig tills du aktiverar kontot igen.

Har du inte längre någon kontroll?

Berätta för dina vänner, familj – eller oss – om hur spelandet påverkar dig och att du behöver hjälp. Var ärlig. Du bör dessutom höra av dig till Spelberoendets Riksförbund. Dessa hjältar vet exakt vilka steg som krävs för att du skall återgå till ditt gamla jag.